Schermen

Schermen is een…

Individuele sport

Ten opzichte van groepssporten, zoals volleybal of voetbal, is schermen een individuele sport. Een schermer staat in essentie alleen op piste in de confrontatie met de tegenstander.

Complexe sport

Je zal het vaak te horen krijgen: schermen is een complexe sport.

Het begint al wanneer mensen proberen de oorsprong van de moderne schermsport uit te leggen. Er zijn vele artikelen, boeken en films (fictie en non-fictie) voorhanden, die de oorsprong telkens op andere punten leggen: gladiatoren, piraten, het 17de-eeuwse zwaardvechten, bij de Drie Musketiers van Dumas tot de Huzaren met hun gevleugelde cavalerie.

Dat is niet anders voor eenieder die onze sport komt binnenrollen: de ene wil Zorro achterna, de andere wil Olympisch kampioen schermen worden. We hebben plaats voor iedereen!

Technische sport

Er komt heel wat techniek en heel wat technische termen kijken bij het schermen. Hoewel schermen wel enige fysieke inspanning vereist, gaat een schermer weinig fysiek trainen tijdens het schermen zelf.

Een goede opwarming met bijkomende fysieke training, of training buiten de schermtraining (zwemmen, lopen, gym…) is dan ook altijd aan te raden.

Competitieve sport

Het competitieve element is intrinsiek: je meet je aan een tegenstander. Wat niet wegneemt dat het een sport is die op recreatief en competitief niveau beoefend kan worden.

Olympische sport

Het schermen is een Olympische sport, en dus één van de weinige overblijvende oorspronkelijke sporten van de moderne Spelen.

Olympische sport zijn heeft een aantal gevolgen: zo is er geen WK senioren in het jaar van de OS. We houden ons uiteraard ook aan het Olympisch charter, maar verschillende van de kernwaarden van het charter zijn eigenlijk sowieso kernwaarden in onze sport: vriendschap, respect, fair-play

Wist je dat de eerste Belgische Olympische scherm-medaille dateert van 1912 in Stokholm met Paul Anspach?

Veilige sport

Schermen is een zeer veilige sport. De moderne standaarden voor kledij en wapens worden constant geëvalueerd door de SEMI-commissie van de FIE (Commission de la Signalisation Électrique, du Matériel et des Installations), die ook de evolutie in de sport zelf probeert te volgen.

Evolueren, dat doet de sport onder de constante wisselwerking met de aanpassingen in spelregels en materiaalregels.

3 wapens met elk hun eigen trefvlak:

Floret en degen = steekwapens
Sabel                    = slag- en steek-wapen

Meer informatie over competitie, enkele voorbeeldfilmpjes inbegrepen, vind je onder “Wedstrijdschermen” op de knop hieronder.

Klik hier
x

We gebruiken cookies om u de best mogelijke online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u de cookie policy.

Ik accepteer I weiger